מה עושים כשמבקשים מכם בדיקת שתן במרב”ד?
אחת השאלות השכיחות בקרב הנהגים היא מה המשמעות של בדיקת שתן במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, במיוחד כיום כאשר רבים מהישראלים צורכים קנאביס רפואי או חומרים פסיכואקטיביים כמו סמים משני תודעה ותרופות נרקוטיות.
לכן, אין זה פלא כי סביב נושא זה עולות שאלות רבות שכן רישיון הנהיגה מוטל על הכף, ולא מעט מהנהגים נדרשים לבצע במכון הרפואי לבטיחות בדרכים בדיקות שתן.
עורך דין ארז רופא עונה על השאלות הנפוצות שלכם בנושא משמעות בדיקת שתן במרב”ד, ובכל שאלה, בקשה ובעיה הנכם מוזמנים לפנות למשרדו ולקבל ייעוץ וייצוג משפטי המבטיח את התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם.
מה התפקיד של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב”ד) הינו הגוף המנהלי האחראי מטעם משרד הבריאות לעסוק ברפואה תעבורתית ולסייע במאבק נגד מגפת תאונות הדרכים אשר נגרמות בשל ליקוי בריאותי כלשהו של הנהג.
המרב”ד מבצע בדיקות לנהגים המופנים אליו על ידי רשות הרישוי, ביטוח לאומי, רופאים וגופי ציבור נוספים, ובהם גם המשטרה ומערכת הביטחון על זרועותיה השונים.
המרב”ד מספק חוות דעת והמלצות מקצועיות הנוגעות לכשירות הבריאותית לנהיגה, וסמכות זו מוענקת לו על פי צו שר הבריאות, סעיף 12ב’ לפקודת התעבורה וגם מכוח תקנות התעבורה.
לאחר הבדיקה במרב”ד הכוללת בין היתר בדיקת מסמכים רפואיים, המרב”ד שולח חוות דעת והמלצות לרשות הרישוי ורק אז יוחלט האם הנהג כשיר לנהיגה ויכול להחזיק ברישיון הנהיגה שלו.
כדאי לדעת כי משתמשי ומורשעי סמים או אלכוהול מופנים לבדיקה במרב”ד על ידי גופים כמו משרד הרישוי, משטרת ישראל, רישוי צה”ל, רופאים ובתי המשפט.
המרב”ד או משרד הבריאות אינם מזמנים נהגים לבדיקת שתן במרב”ד על דעת עצמם אלא אם יש סיבה לכך, כלומר גורם מסוים דיווח על הנהג לכן הוחלט לזמן אותו לבדיקה.
סיבות עיקריות בגינן הנהג נדרש לבצע בדיקת שתן במרב”ד
עורך דין ארז רופא מסביר לנו כי הגורם המרכזי לזימון נהגים לבצע בדיקת שתן, ולעיתים בדיקות נוספות, במכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא שימוש בסמים ובחומרים משני תודעה.
נהג המשרת בצה”ל אשר מורשע בעבירה של אחזקת סם או שימוש בסם יישלח להיבדק במכון.
כמו כן, נהג באזרחות המואשם בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים יידרש (במקרים מסוימים) לעבור בדיקת שתן במרב”ד, וכך גם במקרה של חולה המאושפז בבית חולים עקב צריכת סמים וחומרים משני תודעה, מאחר שהחוק מחייב את הרופא המטפל לדווח על הנהג למשרד הבריאות.
לאחר הדיווח למשרד הבריאות מקבלים זימון לבדיקת שתן ולבדיקות נוספות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
נהגים רבים מקבלים זימון לבדיקות במרב”ד, וחשוב לזכור כי בסמכות המכון לבקש מהנהג לעבור בדיקת שתן.
סירוב או איחור בביצוע הבדיקה יכול להביא לפסילת רישיון הנהיגה, לכן חשוב להיוועץ עם עורך דין מנוסה לפני שמגיעים לבדיקות במרב”ד, על אחת כמה וכמה אם נדרשים לבצע בדיקת שתן.
כדאי לדעת כי נהג המואשם בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול יידרש לעבור במרב”ד בדיקה והערכה מקצועית על ידי פסיכיאטר.
כאשר נהג מתבקש לעבור בדיקת שתן עקב חשד לשימוש בסמים עליו לעבור שלוש בדיקות, ומועד הבדיקה נקבע בהתראה של שבועיים. את בדיקת השתן לא מבצעים במכון עצמו אלא במכון ייעודי המספק שירותים במיקור חוץ למכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
המרב”ד שולח זימון לבדיקת שתן ללא התייעצות ותיאום עם הנהג.
אם הנהג מבקש לשנות את מועד הבדיקה עליו לפנות בכתב למרב”ד.
אי הגעה לבדיקת שתן במועד שנקבע תביא להתליית רישיון הנהיגה באופן אוטומטי ואסור לנהוג עד שינוי ההחלטה, לפיכך אין מקום לטעויות בנושא זה וחשוב לפנות לייעוץ משפטי טרם הבדיקה.
הנושא קריטי מאוד גם עבור המשתמשים בקנאביס רפואי, וחשוב להבין כי הרישיון לצרוך קנאביס אינו מונע את האפשרות שהמרב”ד יחליט לשלול את רישיון הנהיגה של הנהג.
חשיבות הייעוץ המשפטי
המרב”ד רשאי לדרוש מכל נהג המגיע לבדיקות במכון לעבור בדיקת שתן, ואין להקל ראש בנושא, במיוחד אם משתמשים בסמים.
יש להיערך נכון לקראת הבדיקות במרב”ד, לארגן אישורים בהתאם לצורך והמקרה, ואין לוותר על ייעוץ מקצועי הניתן על ידי עורך דין מיומן לענייני תעבורה ומרב”ד.
אם הנהג עבר בדיקה ובגלל התוצאה הוחלט לפסול את רישיון הנהיגה שלו – ניתן בעזרת עורך דין מקצועי להגיש ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ובמקרים רבים מדובר במצב הפיך ועורך הדין יצליח להשיב את הרישיון לנהג.
את הערר יש להגיש בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה על שלילת הרישיון.