עו”ד ארז רופא למחיקת נקודות
נהג המורשע בעבירת תעבורה צפוי לקבל עונשים כמו קנס כספי ו/או פסילת רישיון נהיגה, אך במרבית עבירות התנועה יוטל על הנהג עונש נוסף המבוסס על שיטת הניקוד.
שיטת הניקוד מהווה דרך יעילה למעקב אחר נהגים שהורשעו בעבירות תנועה, והשיטה קובעת כמה נקודות ירשמו בגין העבירה שבוצעה, ויש חמש דרגות חומרה לעבירות, מ-2 עד 10 נקודות.
הסנקציה של צבירת נקודות תעבורה משתנה בהתאם לכמות הנקודות שהנהג המורשע צבר, וכל נהג שנזקפו לחובתו 12 נקודות תקפות או יותר, יקבל הודעה מפורטת מרשות הרישוי הכוללת פירוט של העבירות שהוא ביצע ואמצעי התיקון הנדרש.
לדוגמה:
אם הנהג צבר 22-12 נקודות תעבורה
הוא יקבל זימון להדרכה בנהיגה נכונה, ועליו לעבור בהצלחה קורס בסיסי בנהיגה נכונה.
אם הנהג צבר 34-24 נקודות תעבורה
הוא יקבל זימון להדרכה בנהיגה נכונה ועליו לסיים בהצלחה קורס בסיסי בנהיגה נכונה וקורס מתקדם ייעודי בנהיגה נכונה.
אם הנהג צבר 36 נקודות תעבורה או יותר
רישיון הנהיגה שלו ייפסל למשך 3 חודשים, ואם הוא צבר 36 נקודות ומעלה בפעם שנייה תוך 6 שנים או שהוא צבר 72 נקודות רישיון הנהיגה שלו ייפסל למשך 9 חודשים, ובנוסף עליו לעבור בדיקות רפואיות במרב”ד, לעמוד במבחן תיאוריה ולעמוד במבחן נהיגה מעשי (טסט).
תקופת צבירת נקודות תעבורה
שיטת הניקוד קובעת כי תקופת הצבירה של נקודות התעבורה תהיה בין שנתיים לארבע שנים.
אם הנהג צבר עד 20 נקודות במשך שנתיים הניקוד ימחק אוטומטית לאחר שנתיים, ואם הוא צבר 22 נקודות או יותר, תקופת הצבירה שנקבעה עומדת על 4 שנים.
כלומר, ככל שהנהג צובר יותר נקודות תעבורה כך רישיון הנהיגה שלו נפסל לתקופה ארוכה יותר, ובנוסף יוטלו עליו אמצעי תיקון כמו תיאוריה, קורס נהיגה נכונה, מבחן נהיגה מעשי ובדיקה במרב”ד.
לכן, האינטרס של הנהגים הוא למחוק נקודות כדי להימנע מאמצעי התיקון ומפסילת רישיון הנהיגה לחודשים ארוכים,
איך למחוק נקודות תעבורה?
מחיקת נקודות תעבורה מחייבת ייעוץ וליווי משפטי הניתן על ידי עורך דין מחיקת נקודות.
יש דרכים שונות באמצעותן ניתן למחוק נקודות תעבורה, ותפקידו של עורך הדין הוא לבחון את המקרה ולגבש את הדרך הנכונה והיעילה למחוק או להפחית את הנקודות שהנהג צבר.
במקרים מסוימים הפתרון הנכון הוא להפחית נקודות תעבורה, למשל באמצעות המרת העבירה המיוחסת לנהג לעבירה אחרת ופחות חמורה בגינה הנהג יקבל פחות נקודות.
במקרים אחרים עורך הדין ימליץ להגיע להסדר טיעון הכולל הפחתת הענישה בגין העבירה או העבירות שהנהג ביצע, וכך ניתן להפחית את נקודות התעבורה שייזקפו לחובתו של הנהג.
כמו כן, יש מקרים שבהם כדאי להגיש בקשה לעמוד לדין בגין עבירת התנועה שבוצעה ובגינה הנהג צבר נקודות. את הבקשה להישפט יש להגיש בתוך 90 ימים מיום קבלת הדוח, לכן חשוב להימנע מתשלום הדוח מאחר שהדבר מהווה כמו הודאה באשמה, ולאחר תשלום הדוח קשה לבטל ולמחוק את הנקודות.
אם השופט קובע שהדוח ניתן מסיבה לא מוצדקת הוא יכול להחליט על ביטול הדוח, מחיקת הנקודות או המרת העבירה לעבירה פחות חמורה, אך הקנס לא יבוטל.
מתי אפשר למחוק נקודות תעבורה?
יש מקרים שבהם אין אפשרות למחוק נקודות מאחר שהדבר תלוי בסוג העבירה שבוצעה.
מקובל לחלק את עבירות התעבורה לשני סוגים עיקריים:
עבירות תנועה עם זימון לבית המשפט
אלו עבירות תנועה חמורות בגינן הנהג צפוי לענישה העשויה לכלול פסילת רישיון נהיגה לתקופה מסוימת ונקודות תעבורה, למשל עבירות כמו נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, גרימת תאונה עם נפגעים וכו’.
במקרה זה חשוב להתייעץ עם עו”ד מחיקת נקודות מאחר שהעבירה החמורה גוררת מספר גדול של נקודות.
עבירות תנועה עם ברירת קנס
אלו עבירות תנועה קלות יותר המגיעות עם ברירת קנס כספי, והסיכון עבור הנהג הוא צבירת נקודות תעבורה מעל 22 בפרק זמן של שנתיים, מאחר שבמצב זה הנהג יהיה חייב באמצעי תיקון.
כדאי לדעת כי עורך הדין יכול להגיש בקשה למשפט על עבירת התנועה בגינה הנהג צבר נקודות.
עורך הדין יגיש בקשה להפחתת הנקודות או לביטול הדוח, כולל ביטול הנקודות.
יחד עם זאת, יש מצבים שבהם עדיף לבקש מבית המשפט לבצע המרה של העבירה לאזהרה, בהתאם לוותק רישיון הנהיגה והיסטוריית הנהיגה.