כולנו שואלים עצמנו, לאחר ערב של שתייה קלה או כבדה, פחות או יותר, האם כוס הבירה או היין שנלגמה בעונג כה רב עשויה להשפיע על רמת הנהיגה שלנו.
לרוב אנו נוטים להאמין שאנו בשליטה מלאה על ההתנהגות שלנו.
מהו, אם כן, המדד הקובע את רמת האלכוהול המותרת בדם, המגדירה את יכולתנו לנהוג באופן חוקי, תקין ובטוח?
החוק הישראלי מגדיר מצב נהיגה בשכרות כנהיגה תחת השפעה של אלכוהול בריכוז של חצי אחוז אלכוהול לליטר דם ומעלה, או לחילופין, למעלה מ-240 מק”ג אלכוהול לליטר אוויר נשוף.
קיימות שתי דרכים חוקיות לבחינת רמת האלכוהול המותרת בדם של נהג; דרך אחת זו בדיקת דם טוקסיקולוגית, המאמתת רמת האלכוהול בדם, ואילו דרך שנייה היא באמצעות ה”ינשוף” – מכשיר הבודק את רמת האלכוהול שבאוויר הננשף לתוכו.
רמת האלכוהול המותרת
לאלכוהול השפעות שונות על גוף האדם, שאינן תמיד זהות בין בני אדם שונים.
יחד עם ההשפעות המוכרות שלו, כדוגמת עלייה בביטחון העצמי ושיפור מצב הרוח, לאלכוהול מיוחסות גם השפעות ההופכות נהיגה תחת השפעתו למסכנת חיים וחסרת אחריות זאת על-ידי ירידה בריכוז, הארכות זמן התגובה והפחת רגישות רפלקסיבית.
אדם ששתה יהיה בעלי ראייה מטושטשת יותר ותגובות איטיות יותר.
ללא ספק, נהג הנוהג כאשר הוא שיכור, וגם תחת השפעה אלכוהול מינורית בלבד, מסכן את סביבתו ואת עצמו.
כיוון שהמדד שקובע את רמת האלכוהול המותרת בדם בעת נהיגה בכלי רכב, תלוי בגורמים אישיים רבים (מין, משקל, שתייה עם אוכל או לא, קצב פירוק אלכוהול וגורמים נוספים), קשה להגדיר באופן מוחלט את ריכוז רמת האלכוהול המותרת לשתייה לפני נהיגה.
העצה הטובה ביותר במקרה זה היא לפעול על-פי הכלל הידוע:
אם יש ספק – אין ספק.
משמעות הדבר היא שבמקרה שמתעורר הספק הקטן ביותר באשר למסוגלותו של האדם לנהוג באופן תקני וצלול לחלוטין, הרי שעליו להעביר את מפתחות הרכב לאדם שלא שתה (מובן שחובה שלאדםשינהג יהיה רישיון נהיגה תקין ובתוקף).
רצוי לדעת כי רמת האלכוהול המותרת בדם פוחתת ב-25 מ”ג לשעה בממוצע, כך שגם אם שתיתם רק כמות מזערית של אלכוהול, כדאי להמתין טרם תחילת הנסיעה.
מלבד הסיכון האפשרי לחיי אדם, שראוי להוות התרעה כנגד נהיגה תחת השפעת האלכוהול, הרי שכחלק מהמאמצים למנוע תאונות דרכים שנגרמות בשל נהיגה בשכרות, הוחמרה בעת האחרונה מדיניות הענישה באופן ניכר.
לסיכום
אם הגעתם למצב בו אתם מועמדים לדין באשמת נהיגה בשכרות, מומלץ מאוד להשתמש בשירותיו של עורך דין בעל התמחות במשפטי תעבורה.
התקשרו למשרד עו”ד תעבורה ארז רופא ושות’.
עורך דין תעבורה בראשון לציון | עורך דין תעבורה בלוד | עורך דין תעבורה בנתניה | עורך דין תעבורה בהרצליה