עו”ד ארז רופא – מתי מקבלים תשובה של מרב”ד?
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב”ד) הוא יחידה מנהלית במשרד הבריאות, והגוף אחראי על ביצוע בדיקות כשירות רפואית לנהגים ולמבקשי רישיון הנשלחים אליו מרשות הרישוי, רופאים וגופים רשמיים אחרים.
המרב”ד מטפל בפניות רבות בנושא כשירות רפואית לנהיגה, והוא אחראי בין השאר על בדיקת מסמכים, זימון לבדיקות ומתן המלצות לאחר בדיקה לרשות הרישוי.
עו”ד ארז רופא מסביר כי עשרות אלפי אנשים מגיעים מדי שנה לבדיקות השונות המבוצעות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ביניהם נהגים רבים המעוניינים להוציא רישיון נהיגה לרכב ציבורי או כבד, אך יש בישראל מספר מוגבל של מכונים רפואיים העוסקים בבדיקות כשירות לנהיגה, בתל אביב, חיפה, באר שבע וחולון, וזמני הפעילות וקבלת הקהל קצרים מאוד.
מאחר שרישיון הנהיגה מהווה חלק מרכזי ומהותי בחיי רוב האנשים, ובשל כמות הפניות והבדיקות במרב”ד – יש זמני המתנה ממושכים וארוכים מאוד, ולא פעם הזמן שעובר ממועד הגשת הבקשה לרישיון נהיגה ועד קבלת התשובה הסופית עומד על 14 חודשים, כלומר פרק זמן ארוך במיוחד.
זמני המתנה ארוכים
אחת מתלונות הציבור השכיחות ביותר נוגעת לזמני ההמתנה הארוכים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
הוועדה המיוחדת לפניות הציבור דנה מספר פעמים בכמות הבלתי מבוטלת של תלונות על המרב”ד בגין עיכובים הנוצרים מזמני המתנה ממושכים לתור במכון, סירוב לבקשות שונות ללא הסבר מנומק, פריסה לא טובה של שירותי המכון, עודף ביורוקרטיה, משך הזמן הארוך בטיפול בנכים שלא לצורך ועוד.
נהגים רבים שרישיון הנהיגה שלהם נשלל מסיבה זו או אחרת מוצאים את עצמם מתמודדים עם תהליך ביורוקרטי ארוך, מתיש ומעייף בהתמודדות שלהם עם המרב”ד, והם נאלצים להמתין חודשים ארוכים עד קבלת התור, ובנוסף עליהם להמתין זמן ממושך, לעיתים מעל שנה, עד קבלת האישורים, והכאוס במרב”ד ממשיך גם בימים אלו.
כמה זמן באמת לוקח לקבל תשובה מהמרב”ד?
עו”ד ארז רופא מציין כי תשובת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים נשלחת ישירות למשרד הרישוי, ורק לאחר מכן מקבלים זימון.
ברוב המקרים המרב”ד מעביר את המסקנות שלו בתוך 30 עד 40 ימים, ומשך הזמן להעברת התשובה לנהג או למבקש הרישיון ממשרד הרישוי אורך כחודש נוסף.
מאחר שיש מספר קטן ומוגבל של מכונים רפואיים לבדיקת כשירות נהיגה, זמני ההמתנה לבדיקות ארוכים מאוד, אך בעזרת עורך דין מומחה לענייני תעבורה ניתן לזרז את התהליך.
אמנם, יש עומס רב המוטל על המכון הרפואי בטיחות בדרכים בכלל כמות הפניות והבדיקות שיש לבצע, אף יש אפשרות לקצר את ההליך בעזרת עורך דין מומחה.
מעבר לכך, אם מקבלים ליווי וייצוג משפטי מול המרב”ד – הסיכויים לקבלת תשובה חיובית עולים בעשרות אחוזים.
הגשת ערעור על החלטת המרב”ד
אם מקבלים תשובה שלילית מהמרב”ד אין צורך להתייאש ולהרים ידיים.
חשוב לפנות לעורך דין תעבורה מנוסה ולהגיש בעזרתו ערר בתוך 30 ימים מיום קבלת התשובה ממשרד הרישוי.
במצב שבו הערר נדחה ניתן בעזרת עורך דין להגיש בקשה נוספת למרב”ד לאחר כשנה, ויש אפשרות להגיש ערעור גם לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים.
מומלץ להגיש ערר על החלטת המרב”ד באמצעות עו”ד תעבורה מאחר שיש להכיר את הנהלים והחוקים, כמו גם הזכויות של הנהג.
כדי לסתור את החלטת המרב”ד יש להציג חוות דעת רפואית מרופא מוסמך ולהראות חוות דעת הכוללת המלצה על מתן הרישיון או החזרת רישיון הנהיגה.
הליווי המשפטי נחוץ, בין השאר, לכל אדם שפרנסתו תלויה ברישיון הנהיגה, למשל שליחים, נהגי משאיות ואוטובוסים, נהגי מוניות וכו’).
למידע נוסף אנא צרו קשר עם משרד עו”ד ארז רופא.