עו”ד ארז רופא – רכיבה על אופניים חשמליים בזמן פסילת רישיון
האם מותר לנהג שרישיונו נפסל לרכוב על אופניים חשמליים?
מה החוק קובע לגבי רכיבה על אופניים חשמליים בזמן פסילת רישיון הנהיגה?
האם חוק האופניים החדש אוסר על רכיבה על אופניים חשמליים בתקופת פסילת רישיון הנהיגה והאם הנהג צפוי לקבל עונש?
לאחרונה הגיע למשרד עו”ד ארז רופא נהג שרישיון הנהיגה שלו נפסל לתקופה של מספר שנים.
הנהג שרישיונו נפסל רכש אופניים חשמליים כדי להתנייד ולהגיע בקלות למקום עבודתו אך באחד הימים הוא נעצר לבדיקה שגרתית על ידי שוטר תנועה וקיבל זימון לבית המשפט.
בואו נבין מה אומר החוק:
עלייה משמעותית בשימוש באופניים חשמליים
בשנים האחרונות הפכו האופניים החשמליים לשכיחים מאוד, ורבים משתמשים בהם באופן יומיומי, לעבודה, ללימודים, לסידורים וגם לבילויים.
העומס הרב בכבישים וברחובות הערים, מצוקת החניה הקשה במרכזי הערים, כל אלו ועוד הובילו לפופולריות של האופניים החשמליים, אך בגלל מעורבות גבוהה של בני נוער, ילדים ומבוגרים בתאונות שהתרחשו עם האופניים, הממשלה אישרה תקנות חדשות המחייבות רישיון נהיגה או מעבר של מבחן עיוני לרוכבים על אופניים חשמליים.
בהתאם לתקנה 39 י”ז לתקנות התעבורה, אדם שמחזיק באופניים חשמליים פטור מחובת רישום ורישוי, והתקנה קבעה שהוא פטור גם מחובת רישיון נהיגה.
כיום, חוק האופניים הסדיר את נושא הרישוי, וכדי להשתמש באופניים חשמליים חייבים להחזיק ברישיון נהיגה בתוקף או להוציא אישור כשירות לרכיבה.
החוק קובע כי נער מתחת לגיל 16 שנתפס בגין רכיבה על אופניים חשמליים כשאין ברשותו אישור כשירות יקבל קנס בגובה 1,000 ש”ח.
החל מחודש ינואר 2019 חייבים להוציא אישור כשירות לרכיבה על אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים.
עו”ד ארז רופא מסביר כי חוק האופניים החשמליים משנת 2021 מגדיר את האופניים החשמליים כאופניים שיש להם הספק מרבי של 250 ואט ומהירות הנסיעה אינה עולה על 25 קמ”ש, אך כיום מתייחסים אליהם ככלי רכב.
החוק החדש מגביל את גיל הרכיבה על אופניים וקורקינטים חשמליים לגיל 16 שנים ומעלה, וקיימת חובה לחבוש קסדה וחייבים להתקין אמצעי בטיחות ייעודיים כמו צופר, פנס קדמי, פנס אחורי ועוד.
החוק החדש מחייב את הנהגים לעבור מבחן תיאוריה הכולל 30 שאלות, החל מיולי 2019, וגיל המינימום שנקבע עומד על 16 שנים. ניתן לגשת למבחן התיאוריה לקבלת אישור כשירות לרכיבה על אופניים חשמליים החל מגיל 15 וחצי.
לכן, כיום כל רוכבי האופניים החשמליים חייבים לציית לחוקי התנועה, בדיוק כמו נהגים ברכב מנועי או חשמלי, וכל עבירה יכולה להוביל לקנסות ולמגוון עונשים נוספים הקבועים בחוק, כולל עונשי מאסר ופסילה, למשל בעת רכיבה בשכרות על אופניים חשמליים.
רכיבה על אופניים חשמליים בזמן פסילת רישיון
עד לשינוי החקיקה, בתי המשפט לא הטילו עונשים על מי שרכב על אופניים חשמליים בזמן פסילת רישיון הנהיגה שלו, לכן רבים מהישראלים שרישיון הנהיגה שלהם נפסל מסיבה זו או אחרת מיהרו לרכוש אופניים חשמליים כדי להתנייד בקלות במרחב העירוני ובמקומות נוספים.
בעקבות החוק החדש שנכנס לתוקף בשנת 2019 ובעקבות השינויים שחלו בחקיקה, פסילת רישיון הנהיגה על ידי בית המשפט חלה על נהיגה בכל סוגי הרכב, ומאחר וכיום האופניים החשמליים מוגדרים ככלי רכב לכל דבר, גם אם הדבר לא נאמר באופן מפורש, הרי ניתן להסיק שפסילת הרישיון חלה גם על רכיבה באופניים חשמליים.
יחד עם זאת, יש אפשרות לפנות לרשות הרישוי כדי לקבל היתר מיוחד לנהיגה בכלי רכב למרות הפסילה, ואם רשות הרישוי נעתרת לבקשה יש לעבור מבחן תיאורה לפני העלייה מחדש על הכביש.
אם שוטר או פקח עוצר רוכב על אופניים חשמליים ואין לנהג רישיון בתוקף או אישור כשירות רכיבה, הנהג צפוי לקבל זימון לבית המשפט בגלל נסיעה בזמן פסילת רישיון, ובתי המשפט החלו להחמיר בעונשים והנהג צפוי לקבל עונש כבד כמו פסילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת, מאסר על תנאי ובמקרים חריגים יחסית גם למאסר בפועל.
לכן, אין להקל ראש בנושא וחשוב לציית לחוקים ולתקנות כדי להימנע מעונשים כבדים.
אם תפסו אתכם רוכבים על אופניים חשמליים בזמן פסילת רישיון חשוב לפנות למשרד עו”ד ארז רופא כדי להימנע מעונשים כבדים ומפסילת הרישיון לשנים רבות.